24 februar, 2020
Semlor – svenske fastelavnsboller
Posted in : Fastelavn, Højtider on by : Dorthe Tags: brombær, fastelavn, fastelavnsbolle, fløde, marcipan
Jeg synes bedre om den svenske udgave af fastelavnsbollen. Marcipanen gør den ekstra lækker. Denne udgave er med brombær.
Semlor med brombærskum og marcipan, 10 stk
1,75 dl mælk
25 g gær
35 g sukker
Et nip salt
50 g margarine, smeltet/flydende
½ tsk. kardemomme, stødt
275-300 g hvedemel
Opløs gæren i mælken. Tilsæt lidt sukker, margarine, kardemomme, salt og mel.
Lad dejen hæve tildækket i ca. 30 minutter.
Del dejen i 20 stykker og rul bollerne runde.
Lad dem hæve tildækket på en bageplade med bagepapir i ca. 40 minutter.
Bag bollerne ved 200°C i ca. 10-12 minutter.
Fyld:
150 marcipan
Korn fra 1 vaniljestang
50 g mandler
2-2,5 dl mælk
Krumme fra bollerne
Brombærfyld:
2,5 dl fløde pisket til skum
200 g. frosne brombær
1 spsk. flormelis
Giv brombærrene et opkog sammen med flormelis. Hæld det igennem en sigte, så kornene sorteres fra og der kun er saften tilbage. Pisk fløden til skum og hæld brombærsaften i, når den er afkølet og vend det forsigtigt rundt.
Når bollerne er afkølet, skæres der et trekantet hul i toppen (Gem lågene) og brødet tages forsigtigt ud af bollerne. Findel brødet og bland det med revet marcipan, mælk, vaniljekorn og hakkede mandler. Fordel fyldet i de udhulede boller med en ske.
Hæld brombærskummet i en sprøjtepose og top bollerne med skummet. Drys flormelis på lågene og sæt dem på bollerne.