Fraisier

Posted in : Moussekager on by : Dorthe Tags: , ,

Spread the love

Den franske klassiker med jordbær.

Bund:
9 æg
700 g sukker
350 g mel
20 g vanillesukker
15 g bagepulver
100 g kakao
250 g groft hakket, mørk chokolade
400 g smør, meget blødt (skal piskes klumpfrit med håndkraft)

Varm ovnen op til 175 C.Gør en fuld ovn-bradpande klar ved at sprøjte fedtstof på den og fore den med bagepapir.Slå æggene ud i skålen, brug røremaskine.Tilsæt alt det andet, undtagen hakket chokolade og smør.Kør massen langsomt sammen (brug K-spade) og kun lige til den er blevet ensartet. Den skal være let flydende.Hæld chokoladen i og skrab smørret ned i. Kør det langsomt sammen.
Brug en dejskraber til at vende hele massen sammen så alt bliver blandet godt. Kør den ikke på maskine for længe, ellers dannes der gluten-netværk og kagen bliver sej og krakelerer.Hæld dejen ud i bradepanden og glat den jævnt ud over det hele.Bag den i ca. 35-40 minutter.
Stik et grillspyd ned i kagen for at tjekke, at den er færdig; der må ikke hænge dej ved.
I denne udgave valgte jeg bare at bage i springform i stedet. En kvart portion passer ca. til en diameter på ca. 25 cm. Når kagen er kølet helt af, sættes en bagering rundt om kagen. Brug evt. kagefolie i kanten, så er det nemmere, når bageringen skal af igen.Skyl jordbærrene, Halver dem et ad gangen. De skal helst have nogenlunde den samme højde og ikke alt for store.Du kan vælge at bruge jordbær i skiver, eller halve jordbær, kiwi i skiver osv.De skal placeres med den flade side ud mod ringen, hvis du bruger halve jordbær.

Chokoladefromage:
360 g hvid chokolade, hakket
180 g piskefløde
360 g piskefløde
4 blade husblas udblødt i koldt vand
Evt. 1-2 spsk limesaft eller to tsk vanillesukker

Smelt chokoladen sammen med de 180 g fløde over vandbad. Alternativt kan du bare varme fløden op og derefter hælde den over den hvide chokolade. Ellers lad den stå et par minutter og rør chokoladen ud i fløden.Vend husblassen ned i den varme chokoladecreme og rør det sammen til den er opløst. Brug en stor skål.
Tilsæt lime og rør det sammen. Lad den svale til den føles kold mod en lillefinger.P

isk nu de 360 g piskefløde til stift skum, og vend det ned i cremen. Hæld fromagen ned i formen og ryst den evt. let frem og tilbage, så fromagen fordeler sig ligeligt over det hele. Skulle det nu vise sig at der ikke er nok til at dække op over frugten, så laver du bare en halv eller kvart portion mere, mens den står på køl i mindst 4 timer.

Chokoladespejl:
1½ dl vand
60 g kakao (usødet, til bagning)
120 g fløde
180 g sukker
4 blade husblas, udblødt i koldt vand.

Put vand, kakao, fløde og sukker i en kasserolle og varm det op under omrøring. Det skal op og småkoge. Lad det simre i 5 minutter. Lad det herefter svale i 10 minutter og herefter rører du husblassen i. Lad den nu stå på bordet. Rør i den med jævne mellemrum. Så snart den er på de 35 C, skal den hældes over i formen. Du får nok ikke brug for det hele. Laget skal helst ikke være højere end ½-1 cm høj.
Ryk evt. lidt i formen så ‘spejlet’ fordeler sig. Den skal gerne lægge sig som en helt glat og glansfuld overflade. Stil nu hele kagen på køl og lad den stå natten over. Tag kagen ud og brug evt. en lille, skarp kniv til at løsne chokoladespejlet fra siden af formen hvis den sidder fast. Åbn langsomt for ringen. Lige nok til at du kan få en paletkniv ned (varm den op og tør den af, så glider den lettere), og skrab langsomt og helt ud til kanten af ringen. Hvis du kan se at du kan få ringen af uden at skrabe, så behøver du ikke gøre det.
Pynt med friske bær på toppen, og/eller chokoladesnirkler eller spåner.